29 April 2015

Mengapa ISLAM 4

          Inilah tuntutan iman. Kerana tuntutan iman inilah umat Islam berkesinambungan selama 13 kurun tanpa mengenal satu peraturan (syariat) selain peraturan Tuhannya. Al-Quran adalah perlembagaannya. Syariat Islam adalah undang-undang yang dia berhukum dan mengguna pakainya. Dan dengan undang-undang itu juga umat Islam berlindung di dalam keadilan berfatwa dan penghakiman serta pada semua urusan. Walaupun di sana ada pengurangan mahupun penyelewengan. Di sana juga ada kesalahfahaman pada syariat Islam dan kecacatan dalam melaksanakan hukum-hukumnya. Tetapi tidak berlaku penentangan terhadap syariat itu ataupun menolaknya. Tiada seorang pun yang berkuasa atas perkara ini. Manusia yang jahat dan angkuh sekalipun tidak memiliki kuasa apabila dihadapkan padanya hukum Allah dan RasulNya, dia akan dengar dan patuh.

            Al-Hajjaj Bin Yusuf Ath-Thaqafi seorang pelampau lagi angkuh, yang terkenal (ketika pemerintahannya) menangkap orang hanya dengan sebab berasa curiga dan menghukum bunuh disebabkan ada keraguan. Al-Hajjaj pada suatu hari telah menahan seorang lelaki sedangkan dia bukan seorang penjenayah  atau ada membuat kesalahan. Tetapi sebahagian kaum kerabatnya yang telah membuat jenayah itu. Maka lelaki itu telah didatangkan ke hadapan Al-Hajjaj lalu dia bertanya kepada lelaki itu tentang perihalnya. Maka lelaki itu berkata:
“ Seorang penjenayah telah melakukan jenayahnya kerana menceroboh maruah kabilah itu sedangkan dia juga daripada kaum kerabat itu, maka saya telah ditangkap dan dipenjara sebagai ganti daripadanya. Lalu Al-Hajjaj berkata: “ Sesungguhnya seorang penyair telah mengungkapkan:
Kamu mendapat tuduhan sebagai penjenayah kerana orang yang berbuat jenayah kepada kamu.
Kadangkala orang yang sihat itu terkena jangkitan penyakit kulit ( kurap / sopak ).
Boleh jadi seseorang itu mendapat kesalahan disebabkan perbuatan kaumnya.
Sedangkan si pelakunya terselamat dari dijatuhi hukuman.

Iaitu manusia kadangkala dihukum dengan sebab kesalahan orang lain, demikianlah kata penyair”.

Maka lelaki itu berkata: “ Bila penyair berkata sedemikian, sesungguhnya Allah Taala telah berfirman melalui lidah Nabi Yusuf a.s. “ Dia (Yusuf) berkata, Aku memohon perlindungan kepada  Allah dari menahan (seseorang), kecuali orang yang kami temukan harta kami padanya, jika kami (berbuat) demikian, beerti kami orang yang zalim ”. [ Surah Yusuf: 79 ].
Dan inilah dia makna yang Al-Quran telah kuatkannya tika Allah Taala berfirman yang bermaksud: “ … dan seseorang itu tidak akan memikul beban dosa orang lain …” [ al-An’am : 164 ],

tanggungjawab individu atau peribadi. Tatkala al-Hajjaj mendengar ayat ini daripada lelaki itu, dia berkata: Bebaskan perjalanan lelaki itu ! Allah itu benar dan penyair yang menipu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...