7 Januari 2009

Antara sikap kita dengan 'MEMBACA'

Oleh KHAIRUSY SYAKIRIN HAS-YUN HASHIM

MENGAPA kita dikatakan kurang membaca? Adakah disebabkan pengaruh kajian membaca kebangsaan? Sejauh manakah kebenaran itu? Bolehkah ia dibuktikan dengan kajian pemerhatian sendiri?. Apakah kajian itu mengambil kira faktor-faktor mengapa keadaan sebegitu berlaku? Adakah kita perlukan kajian penanda aras ke atas budaya membaca kita berbanding dengan negara-negara yang mempunyai tahap membaca yang tinggi?

Itu adalah antara persoalan yang berlegar-legar di fikiran penulis ketika melihat senario di kalangan masyarakat kita apabila menyentuh tentang budaya membaca. Tidak keterlaluan untuk penulis katakan bahawa purata dua buah buku dibaca oleh rakyat Malaysia setahun merupakan nombor yang perlu dikaji dengan lebih mendalam. Angka itu masih boleh dipersoalkan walaupun negara telah menyaksikan bahawa penambahan jumlah pengunjung ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur baru-baru ini. Penganjuran pesta itu dikatakan telah mencapai matlamat apabila menerima kunjungan lebih 1 juta pengunjung. Atau penambahan pembaca buku-buku popular, tetapi seperti yang diucapkan oleh Datuk Hassan Ahmad ketika merasmikan Kelab Buku Kanak-Kanak Dewan Bahasa dan Pustaka pada 14 Julai 1979 dahulu bahawa bukan semua bahan bacaan boleh menjadikan sesebuah bangsa itu maju. Bahan bacaan perlu dipilih. Ini kerana membaca bahan-bahan yang sesuai dan bermutu adalah penting bagi perkembangan mental, perkembangan intelek individu.

Kita perlu lebih kritis. Mengapa hanya dua buah buku secara purata dibaca oleh rakyat Malaysia dalam setahun? Tentunya bersebab. Daripada pemerhatian dan pembacaan penulis, didapati bahawa:

Membaca tidak menjadi budaya orang Malaysia

Faktor ini mungkin didorong oleh kesibukan masa yang diperuntukkan untuk bekerja. Sekurang-kurangnya dua jam atau lebih dihabiskan di atas jalan raya untuk pergi ke tempat kerja dan kembali ke rumah. Apabila sampai di rumah, penat dan letih. Mungkin juga kerana semasa di bangku sekolah, tidak ditekankan kepentingan membaca, kecuali buku-buku teks. Mungkin juga kerana pengaruh ibu bapa atau keluarga yang tidak menitikberatkan budaya membaca. Tidak pernah dihadiahkan buku, dan tidak pernah terfikir bahawa buku itu penting dan membaca itu penting. Mungkin juga kerana pengaruh media massa yang semakin menjauhkan penontonnya dengan buku, sebaliknya menjadikan artis itu sebagai idola utama mereka.

Pengaruh suasana dan faktor sekeliling

Mungkin telah menjadi amalan kita untuk membaca dalam keadaan sunyi. Seperti mana yang seringkali menjadi amalan di dalam sesebuah perpustakaan disuruh diam. Memang amalan itu tidak salah tetapi kesannya secara tidak sedar ialah kita turut terpengaruh untuk membaca di dalam keadaan sunyi. Kerana itulah agak sukar untuk kita membaca di dalam LRT, bas atau di tempat-tempat awam.

Malah mungkin persepsi orang ramai bahawa orang yang membaca (terutamanya di tempat-tempat awam) adalah untuk menunjuk-nunjuk, dan memberikan gambaran ‘negatif’ bahawa pembaca itu ‘ulat buku’ yang tidak boleh dibuat kawan (kerana hanya berkepit dengan buku). Ulat buku mungkin dianggap antisosial atau antisukan. Persepsi-persepsi sedemikian amat berbahaya kerana ia akan menjauhkan buku dengan masyarakat.

Harga buku yang dianggap mahal

Mungkin ini juga antara faktor utama untuk tidak membaca. Harga buku yang mahal mungkin disebabkan oleh beberapa faktor lain seperti kadar tukaran wang asing yang tinggi yang menyebabkan harga buku import menjadi mahal, kos penerbitan dan percetakan yang tinggi, dan keengganan kita sendiri untuk keluarkan wang dari saku untuk membeli buku. Apatah lagi dengan kenaikan gaji kakitangan kerajaan, maka perbelanjaan perlulah dirancang dengan memasukkan elemen buku sebagai belanja wajib seperti mewajibkan makanan lain yang sentiasa dibeli.

Merasakan membaca tidak penting

Mungkin sifat untuk merasakan tidak ada kepentingan untuk membaca merupakan antara faktor utama rakyat Malaysia kurang membaca. Sama ada sebagai seorang bekas mahasiswa universiti atau bekas pelajar sekolah, kebanyakan daripada kita tidak mahu memegang buku apatah lagi membacanya. Ini juga satu kemungkinan. Hasil pemerhatian penulis, didapati amat kurang daripada mereka yang mahu membaca. Dan tidak ada satu perasaan gembira dan keseronokan untuk membaca. Sehingga seterusnya memberikan alasan kerana pengaruh masa (kerja) yang membatasi mereka daripada membaca. Mungkin kerana memikirkan bahawa buku tidak akan memberi sebarang faedah secara langsung kepada mereka, jika dibandingkan dengan perkara-perkara lain. Misalnya, dengan membeli kereta (atau bertukar-tukar kereta), secara langsung memberikan kepuasan kepada mereka dari segi nilai estetik dan kemewahan.

Inilah antara persoalan yang perlu kita jawab terlebih dahulu dalam usaha kita untuk menjadikan amalan membaca sebagai satu budaya.

( PENULIS ialah Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Setiausaha Agung, Komuniti bukuonline.org)

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2007&dt=0917&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_06.htm
........................................................................................

Kita akan berbicara dan membuka minda lagi berkenaan membaca. Mungkin kawan-kawan telah mendapat beberapa isi penting berkenaan sikap membaca di kalangan kita masyarakat Malaysia (mungkin Melayu kot) apabila membaca penulisan di atas. Apa faedah yang kawan-kawan telah perolehi? Fikir-fikirkan...

Kekuatan diri kita dan pengaruh sekeliling cukup penting untuk membentuk sesuatu biah (suasana) samada suasana yang baik atau buruk. Oleh itu, kesepakatan, tolak ansur, kerjasama dan sebagainya amat penting bagi membentuk sebuah masyarakat membaca. Pelbagai pihak, dari peringkat atasan (pemerintah) hingga ke peringkat institusi keluarga perlu memainkan peranan bersama.

Walau bagaimanapun, sepertimana yang pernah saya sebutkan sebelum ini, bahawa sesuatu bahan bacaan lama kelamaan akan mempengaruhi minda seseorang pembaca. Diri mereka akan terbentuk secara tidak langsung dengan sesuatu bahan bacaan yang mereka gemari. Mungkin kita boleh renung-renungkan dan perhatikan sikap masing-masing pembaca komik, majalah hiburan, majalah fesyen, buku motivasi, novel, buku-buku agama, politik dan lain-lain. Buat perbandingan antara mereka. Cukup cuma di kalangan kawan-kawan sekeliling kita.

Maka, pemilihan bahan bacaan yang baik amat penting bagi membentuk peribadi individu dan masyarakat. Bukan sahaja keluarga iaitu ibu bapa yang hanya memainkan peranan untuk menjaga anak-anak mereka tetapi penjual, penerbit hinggalah kepada pemerintah. Jika kita mengharapkan kesejahteraan dan peradaban mulia masyarakat kita maka perlulah korbankan sedikit sifat keduniaan.


3 ulasan:

 1. Salam, trima kasih 4 mklmat nie. m'narik.. Sy t'trik dgn pgaruh suasan dan faktor skliling mjd fktor utama pd msyrkt kita.

  Jika dilihat pd pmikiran msykat kta, apabila individu itu m'baca buku di tmpat awam. Msyrakt akan m'mdngnya sbg 1 pkra negatif. Hal ini mungkin d'sbbkan leh skap org Melayu yang pnuh dgn rendah diri dan k'sopanan. Bg msykat kita m'baca prlu lah dtmpat yg snyap dan tidk dilhat org lain.

  Hal ini jelas dilihat t'utama situasi di kampus. Bila mlhat rakan m'baca buku, akan ad individu yg m'gejek atau m'gata. Hal ini m'ybbkan rmai yg malu untuk m'jdkan m'baca sbgai 1 amalan.

  Oleh itu, pada padangan saya untuk menjadikan masyarakat kita minat m'baca, kita perllualah m'gubah persepsi masyarakat t'lebih dahulu.

  Ini hnya lah pdagan pribadi saya.
  Terima ksh. :)

  BalasPadam
 2. Askum...w.b.t. syukran kerna melawati blog ini dan memberi komentar serta cadangan..."Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum sehinggalah mereka mengubah diri-diri mereka sendiri". Harap-harap kita diberi kekuatan iman untuk mengubah diri kita dan kawan-kawan kita. Ke mana? Bagaimana ? Perlu membaca... :)

  BalasPadam
 3. aslm wbt. alhamdulillah. jazakallah sbb post-blog ni. A good reminder utk yg masih bermalas-malas dalam menambah thaqafah ilmu. fastaqim kama umirta. wallahua'lam.

  BalasPadam

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...