19 Januari 2011

Ekonomi: Kembali kepada Islam


"And if only the people of the cities had believed and feared Allah , We would have opened upon them blessings from the heaven and the earth; but they denied [the messengers], so We seized them for what they were earning."

" Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan." ( Surah Al-A'raf: 96 )

Kemiskinan, kesusahan dan penderitaan yang dialami umat dunia terutama di negara-negara umat Islam kian membarah. Isu panas, seorang pemuda mahasiswa yang membakar diri di Tunisia lantaran dihalang keras oleh polis kerana menjual tanpa kebenaran telah mencetus kesedaran di kalangan rakyat. Mereka bangkit menumbangkan kezaliman kerajaan yang telah memerintah selama 23 tahun. Bahkan menurut laporan beberapa akhbar perkara yang hampir sama turut berlaku di Mesir, Algeria dan Mauritania.

Di negara kita Malaysia, kenaikan harga petrol, dan terbaru harga bawang dan minyak masak kian meningkat. Menambah beban penderitaan rakyat yang sudah sedia ada dalam kesusahan.

Bagaimanapun, sejauh mana kefahaman dan kesedaran tentang masalah ekonomi negara dan politik di kalangan kita mahasiswa? Masih ada yang ingin melancong? Ingin pulang ke Malaysia dua ke tiga kali setahun?

Bacaan tambahan:

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...