5 Jun 2008

Muhasabahlah diri kita sebentar......


Anda setuju atau tak?
Assalamu`alaikum warahmatullahi wabarakatuh.. JOM kita bermuhasabah dan menilai diri kita.
----------------------------------------------------------------
ANDA SETUJU TAK DENGAN 14 SOALAN INI?

Anda setuju tak? Bahawa anda tak boleh lari daripada tujuan hidup di dunia sementara ini adalah untuk mendapat redha Tuhan, iaitu Allah SWT; yang menciptakan sekalian alam ini. Dengan redhaNya, Dia akan mengasihi anda, bila Dia mengasihi anda, insyaAllah di kehidupan kekal abadi nanti, Dia akan limpahkan kasih sayangNya kepada anda di Syurga.

Anda setuju tak? Bahawa untuk mendapat redha Allah SWT, anda mestilah redha bahawa Allah adalah Tuhan seluruh alam ini, anda mestilah redha bahawa Islam adalah cara hidup terbaik untuk anda; dan anda mestilah redha bahawa Nabi Muhammad صلى الله عله وسلام adalah utusan Allah untuk memperkenalkan Allah dan Islam kepada anda dan lainnya. Redha, bukanlah semata-mata mengakui, tetapi juga adalah yakin tanpa sangsi dan was-was akan ketiga-tiga perkara ini.

Anda setuju tak? Bahawa untuk anda redha yang Allah satu-satunya adalah Tuhan anda, anda mestilah mentaatiNya, patuh kepada suruhanNya, tunduk kepada laranganNya, memupuk perasaan cinta kepadaNya serta berkeinginan untuk mendapat kasih sayangNya.

Anda setuju tak? Bahawa untuk anda redha yang Islam adalah cara hidup terbaik untuk diri anda, mestilah mengamalkan cara hidup yang ditunjukkan dalam Islam bukan hanya mengikut orang, bukan hanya mengamalkan sebahagian dan meninggalkan sebahagian yang lain, tetapi berusaha mengamalkan seluruhnya dengan perasaan penuh rela dan ikhlas mengamalkannya.

Anda setuju tak? Bahawa untuk anda redha yang Nabi Muhammad صلى الله عله وسلام adalah utusan Allah bagi memperkenalkan Allah dan Islam kepada anda dan makhluk lainNya, anda mestilah berusaha menjadikan Nabi Muhammad صلى الله عله وسلام sebagai ikutan untuk anda dalam setiap amalan seharian kehidupan anda.

Anda setuju tak? Bahawa untuk menuju kepada tujuan meredhai ketiga-tiga keredhaan ini, anda mestilah mempunyai ilmu, yang sebenarnya anda tak dapat kesemuanya dalam waktu anda belajar di sekolah sahaja, tetapi mestilah diteruskan usaha mendapatkan ilmunya sepanjang hayat anda. Dan ilmu itu tidaklah boleh lari daripada panduan utama, iaitu Al-Quran dan hadith yang shohih datangnya daripada Nabi Muhammad صلى الله عله وسلام serta panduan daripada para ulama yang berpegang kepada dua panduan utama ini.

Anda setuju tak? Bahawa anda sekarang ini masih belum berada dalam tujuan utama hidup di dunia, iaitu untuk mendapat redha Allah SWT. Banyak perkara yang melekakan daripada tujuan itu tetapi anda terus juga melakukannya.

Anda setuju tak? Bahawa anda perlu berubah, kembali kepada tujuan utama itu, meninggalkan banyak perkara yang melekakan daripada tujuan itu.

Anda setuju tak? Bahawa anda perlu berubah cepat, bukan menunggu nanti bila dah tua, kerana anda tak dapat kepastian bahawa hidup anda akan berpanjangan hingga tua, sedangkan banyak sebab yang membolehkan nikmat usia anda ditarik balik pada usia anda sekarang ini.

Anda setuju tak? Bahawa untuk berubah itu, bukanlah perkara mudah tanpa bimbingan yang kuat kepada diri anda yang lemah yang mudah saja melayani banyak perkara yang melekakan anda daripada tujuan hidup anda tadi.

Anda setuju tak? Bahawa untuk mendirikan rumahtangga, amat penting untuk anda mempunyai pasangan yang cenderung untuk memberikan bimbingan yang kuat kepada diri anda, dan anda juga perlu cenderung bekerjasama dengannya saling sokong-menyokong, ingat-mengingati agar sentiasa membawa keluarga kepada tujuan utama hidup di dunia ini (iaitu seperti di atas).

Anda setuju tak? Bahawa apabila anda banyak menjawab "setuju" dengan soalan-soalan ini, kaki anda sebenarnya telah berada satu tapak di atas landasan tujuan sebenar hidup anda di dunia ini.

Anda setuju tak? Bahawa apabila kaki anda telah berada satu tapak di atas landasan tujuan sebenar hidup anda ini, sepatutnya anda tidak mengangkatnya kembali meninggalkan landasan ini, tetapi sebaliknya mengangkat sebelah lagi kaki anda, untuk terus melangkah menyelusuri landasan ini.

Anda setuju tak? Bahawa apabila anda telah melangkah menyelusuri landasan ini, anda perlu terus berada di atas landasan ini, jangan berundur meninggalkan landasan ini.

Anda setuju tak? Bahawa apabila anda telah tetap berada di atas landasan ini, anda tak sepatutnya berseorangan menyelusurinya, tetapi anda perlu membawa semua ahli keluarga, saudara-mara, rakan-rakan dan seluruh masyarakat untuk turut menyertai anda menyelusuri landasan ini.

Maka, sebar-sebarkanlah 15 pertanyaan penting ini kepada semua yang anda sayangi. Saya persilakan untuk anda translate 15 pertanyaan ini kepada bahasa-bahasa lain yang anda tahu dan sebarkannya ke seluruh pelusuk alam. Semoga kita mendapat redha Allah SWT.
Di ambil dari :
Telah diedit kembali oleh:
muasz http://jazirah-alward.blogspot.com/
Monday, April 28, 2008

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...