31 Mei 2008

Antara cara tangani masalah sosial


Assalamualaikum w.b.t

Dalam entri yang lalu saya baru sahaja menimbulkan isu aurat yang sering diabaikan oleh umat Islam dan beberapa langkah untuk kita tangani bersama masalah tersebut. Kini keluar pula satu cadangan yang baik untuk menangani masalah sosial yang antaranya berpunca dari sikap pelajar-pelajar sekolah (putri) berpakaian. Lebih malang sebilangan daripada mereka sengaja mengenakan pakaian putih yang jarang, berkain lembut dan berfesyen.

Baru -baru ini, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) telah memberi cadangan kepada pihak Kementerian Pelajaran Malaysia supaya ditukar pakaian putih pelajar putri kepada pakaian berwarna yang sesuai. Dan sekira pihak kementerian berkenaan ingin mengekalkan uniform putih maka PKPIM menyarankan diwajib untuk memakai singlet dalam ataupun tudung labuh. Ini kerana pakaian putih yang biasa dipakai oleh para pelajar putri agak jarang/trasparent hingga menampakkan pakaian dalam dan berkemungkinan warna kulit. Perkara ini jelas berlaku bagi mereka yang tidak memakai tudung atau bertudung singkat. Ini adalah sebahagian punca dari kurangnya penerapan pengetahuan dan didikan agama dalam sesebuah keluarga dan sekolah itu sendiri. Dan dari sini juga kita sama-sama boleh mengukur tahap penghayatan agama Islam bagi masyarakat Malaysia.

Cadangan ini juga menurut Us. Nasruddin Tantawi dalam blog beliau ianya satu tuntutan agama yang mendidik agar kita sentiasa menutup apa jua ruang dan peluang yang boleh membawa ke arah jenayah dan mungkar . (Sadduz Zarai’=dalam istilah Usul feqh). Dan pada saya cadangan ini perlu diambil berat oleh pihak kementerian dan mereka yang bertanggungjawab terhadap pelajar-pelajar berkenaan bagi memelihara lima maqasid syara' yang menyeluruh dan menjadi satu keperluan:- agama, diri, aqal, keturunan dan harta.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...