25 Februari 2008

Emmmm.....(kering idea)


"Seorang pelancong Australia nampak kebingungan ketika mencari sebuah restoran makanan barat di Jalan Pasir. Tak lama kemudian seorang budak kecil melintas didepannya, dan tanpa berfikir panjang dia cuba bertanya pada budak kecil itu dengan bahasa melayu yang kucar kacir(tidak fasih).
"Maaf dik.. tumpang tanya.. Apa betul ini jalan Pasir?" Budak kecil itu mengangguk sambil menjawab... "ha'ah" Pelancong itu tidak faham perkataan 'ha'ah'. Namun kerana budak kecil itu mengangguk. Dia yakin bahawa jawabannya adalah betul.

Dengan keadaan yang masih dalam kebingungan.. melintaslah pula seorang remaja di depannya. Lalu sekali lagi dia bertanya.. "Maaf dik.. tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini adalah jalan Pasir?" Budak remaja itu mengangguk sambil menjawab, "Benar" Nampaknya pelancong itu tidak juga memahami perkataan 'benar'. Namun kerana budak remaja itu mengangguk.. dia yakin yang jawabannya adalah betul. Masih dalam kebingungan, melintaslah pula orang dewasa.. lalu pelancong itu segera bertanya "Maaf encik.. saya tumpang tanya... Apa betul nama jalan ini Jalan Pasir?" Orang dewasa itu mengangguk sambil menjawab, "Betul."

Akhirnya pelancong itu merasa puas hati,tapi masih kehairanan.. lalu untuk menghapus rasa keraguannya.. dia bertanya"Saya keliru.. tadi saya bertanya kepada budak kecil, tapi jawabannya 'ha'ah'.. lalu saya bertanya kepada seorang remaja muda dan jawabannya 'benar'. akhirnya saya bertanya kepada encik dan encik menjawab 'betul', tapi semuanya mengangguk. Sebenarnya mana yang betul?"

"Oh, itu maksudnya sama aja.Kalau yang menjawab 'ha'ah' bererti latar belakang pendidikannya sekolah rendah aje... Kalau yang menjawab 'benar', orang itu latar belakang pendidikannya pasti sekolah menengah, dan kalau

yang menjawab 'betul' itu pastinya orang itu ada sarjana," jawab orang dewasa itu. "Jadi.. Anda tadi menjawab 'betul', bererti anda seorang sarjana ya?" tanya pelancong lagi.. Orang dewasa ini terus mengangguk sambil menjawab, "ha'ah".

--------------------------------------------------------------------------------------

Kadangkala kita tahu dan memberitahu bahawa itu salah dan ini yang betul, tetapi tanpa disedari kita sendiri yang membuat kesalahan tersebut. Bahkan lagi malang apabila kesalahan itu berlaku dalam masa yang sama tika kita memberitahu/berpesan pada orang lain. Sedarkah atau tidak??? Fikir-fikirkan.

1 ulasan:

  1. Salam,

    Menarik-menarik Muasz, Thanks for the great contents. Really unique pal.

    BalasPadam

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...