24 Mac 2008

Maulidur Rasul.......

Sememangnya terlewat untuk aku mengiklankan hari kebesaran bagi umat Islam tersebut. Tapi tika ini ruang yang ada maka perlu diambil kesempatan tersebut. Kadang-kadang bukan waktu yang tiada tetapi idea yang tidak dapat keluar; apa yang ingin disampaikan kepada pembaca? apa isi yang sesuai? patutkah hanya berceloteh seperti entri pada kali ini?

Sahabat pembaca,

Sudah lebih 1400 tahun Raslulullah SAW pergi meninggalkan kita ( 12 Rabiu'lawal 11 Hijrah). Namun , sunnah kehidupan dan perjuangan baginda masih diteruskan oleh umatnya. Tetapi apa yang malang ialah umat yang tidak mendapat gambaran jelas dan menyeluruh berkenaan sunnah kehidupan baginda Rasulullah SAW. Natijahnya, akan lahirlah umat yang taasub dengan sesuatu kepercayaan atau pegangan. Seharusnya kita mengetahui bahawa Rasulullah SAW seorang Rasulullah, pendakwah, pemimpin negara, bapa, suami,tentera,guru,sahabat,jiran dan sebagainya. Tidak sepatutnya kita hanya menumpu pada sesuatu perkara sunnah sahaja sedangkan yang lain ditinggalkan.
Walau bagaimanapun, di bulan yang mulia ini,marilah kita sama-sama mengahayati pengorbanan Rasulullah SAW yang telah mengunjukkan kepada kita jalan hidayah-ISLAM, serta kecintaan baginda SAW terhadap kita, umatnya walau di saat penghujung hayat baginda SAW.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...