16 Januari 2015

Keganasan- Siapa cetuskan?

Assalamualaikum w.b.t.
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Barat sering menuding telunjuk mereka kepada Islam dan umat Islam apabila sesuatu keganasan, peperangan dan pembunuhan beramai berlaku di satu-satu tempat yang mereka anggap relevan. Lalu sebahagian umat Islam yang jahil termakan jerat yang dipasang. Jenayah barat dan Israel terhadap pelbagai umat manusia disembunyi dan dimanipulasi. Marilah kita merenung tulisan dan pandangan Timbalan Presiden Ulama' Sedunia ini berkenaan keganasan yang dimomok oleh Barat terhadap Islam. Sedang Islam itu sendiri adalah rahmat untuk sekalian alam.

Siapa pencetus keganasan?
Butiran Diterbitkan: 15 Januari 2015
Ditulis oleh DATUK SERI TUAN GURU ABDUL HADI AWANG


PEPATAH Arab menyatakan: “Dia yang zalim terhadap saya, dia pula yang mengadu. Dia yang memukul saya, dia pula yang menangis”. Inilah yang terkini dialami oleh Islam dan penganutnya.

Islam dituduh membawa keganasan, maka penganutnya seringkali dikaitkan dengan pengganas apabila berlaku sesuatu tragedi yang secara kebetulannya dikaitkan dengan penganut Islam. Maka diperbesarkanlah, laksana titik kecil dibesarkan menjadi kubah hitam yang besar.

Walaupun ianya menjadi catatan sejarah dilakukan oleh pihak bukan Islam berkali ganda banyak dan besarnya di sepanjang zaman, khususnya apabila penganut Islam menjadi mangsa di seluruh pelusuk dunia. Senjata pemusnah yang digunakan oleh negara maju telah mengorban manusia tanpa dosa lebih ramai daripada jumlah mangsa binatang paling buas, disembunyikan dan dikebalkan pelakunya oleh undang-undang ciptaan manusia yang berkuasa besar dan berkuasa veto di PBB.

Lihat sahajalah Projek Manhattan oleh US Army Corps of Engineersyang mula mengeluarkan bom atom yang pertama, yang akhirnya mengorbankan tidak kurang daripada 200,000 penduduk Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945. Rakyat Palestin pula dibunuh dalam masjid, di jalan raya dan dalam rumah kediaman hampir setiap minggu; selain dari itu juga pembunuhan muslim Rohingya, Kashmir, Afrika Tengah dan lain-lainnya. Siapa yang mengenangkan nasib mereka ini?

Teruskan membaca di sini parti-pas.org...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...