5 Mei 2012

Islam Mesti Ditafsir Sebagai Addin

Baru-baru ini TG Haji Abdul Hadi Awang telah ditemuramah oleh beberapa wartawan News Straits Time (NST) berkenaan beberapa isu semasa termasuk isu BERSIH 3.0 dan perlembagaan negara. Namun beberapa akhbar telah cuba menyalahfahamkan apa yang telah disampaikan oleh beliau dan beberapa kritikan yang tidak bermoral diluahkan. Terutama berkaitan isu perlembagaan yang menyatakan bahawa Islam sebagai agama rasmi (religion).
Oleh itu, mari kita melihat ulasan Dewan Ulama' PAS Pusat berkenaan isu ini dan video asal temuramah tersebut. Tontonlah sehingga tamat mudahan ada manfaat.
------------------------
HULU TERENGGANU – PAS bercadang membuat perubahan kepada Perlembagaan Persekutuan yang hanya meletakkan Islam sebagai agama rasmi (religion) menjadi Islam sebagai Addin, satu cara hidup yang lengkap, sekiranya di beri mandat oleh rakyat pada pilihanraya umum akan datang.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang  berkata dalam dunia hari ini dunia manusia mengenali dua pendekatan iaitu ‘religion’ yang bermakna agama dan Addin iaitu cara hidup.

Katanya, ‘religion’ atau agama itu mengikut ensiklopedia barat adalah yang berkait dengan hubungan manusia dan tuhan iaitu aspek spiritual sahaja, manakala cara hidup adalah bergantung kepada ideologi dan teori manusia.

“Islam adalah Addin tiada pemisahan antara agama dan cara hidup. Sebab itu Islam tidak boleh diterjemah dengan agama sahaja tidak boleh diterjemah dengan ‘religion’ sahaja (kerana) Addin tidak tepat (jika) diterjemah dengan agama (atau) religion sahaja,

“kerana dalam itu (Addin) ada segala-galanya termasuklah yang berkait dengan teori, ideology, termasuklah aspek politik, ekonomi (dan) sosial,”jelasnya yang juga Ahli Parlimen Marang.

Menurutnya, dalam al-Quran yang menjadi panduan hidup orang-orang Islam bukan sahaja terdapat ayat-ayat yang berkaitan dengan aqidah dan ibadat, tetapi termassuk ayat yang berkaitan undang-undang dan hubungan antarabangsa.

Katanya, undang-undang antarabangsa dan hak asasi manusia yang digubal di The Hague Belanda selepas perang dunia pertama adalah merujuk kepada al-Quran.

Contohnya, kata beliau adalah dalam masalah suaka politik, piagam Geneva mengatakan pelarian tidak boleh diapa-apakan dan mesti diberikan perlindungan adalah terdapat dalam al-Quran, dalam surah al-Anfal. Kataya, ia adalah bukti yang jelas menunjukkan Islam ini bukan hanya ‘religion’, bahkan lebih luas daripada itu.

“Disana ada piagam Geneva yang mengatakan pelarian tidak boleh diapa-apakan, ini ada dalam al-Quran dalam surah al-Anfal, jika sekiranya seorang seorang musyrikin yang menyembah berhala (yang) tidak sama agama agama dengan kita,

“dia dianiyai di negeri dia, dia mari (lari) ke tempat kita, maka beri perlindungan kepada mereka,
“menunjukkan Islam ini bukan ‘religion’ (bahkan) ia lebih luas daripada itu."tegasnya.

Ustaz Hadi berkata demikian dalam sidang media selepas merasmikan mesyuarat Pemuda Pas Terengganu tahunan di Kampung Kubang Lembek , Manir di sini semalam, Selasa 1 Mei.

Beliau berkata perlembagaan persekutuan yang sedia ada sebenarnya boleh diguna pakai tetapi perkataan Islam sebagai agama rasmi perlu ditafsir sebagai Addin bukannya ‘religion’.

“Sebenarnya, kita boleh pakai perlembagaan (persekutuan) ini, cumanya perkataan Islam sebagai agama persekutuan kita tak boleh tafsir dengan ‘religion’, kita tafsir dengan Addin,”katanya.

Menyentuh tentang politik Terengganu, beliau yang juga Penasihat Badan Perhubungan PAS Terengganu menolak ‘andaian’ pemimin Umno yang mendakwa yakin dapat merampas empat dari lapan kerusi dimenangi PAS pada pilihanraya umum lalu.

Katanya, sekiranya Umno boleh membuat andaian, PAS juga boleh membuat sebarang andaian.
“saya tak bolej jawab soalan andaian, kalau dia boleh buat andaian, saya (PAS) juga boleh membuat andaian, PAS pernah menang 28 kerusi (yang) dulu dia kata mustahil macam mimpi siang hari,
“(tapi) kita pernah menang (dan menjadi kenyataan),”tambahnya.

Turut hadir dalam sidang media tersebut adalah Timbalan Pesuruhjaya 2 PAS Terengganu haji Muhyiddin Abdul Rashid dan Ketua Pemuda, Ustaz Mohd Nor Hamzah

Dipetik dari buletinonline.
----------------------------------


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...