27 Januari 2012

Bahtera Penyelamat Dalam Kehidupan Pendakwah (sambungan)


KETIGA - Menghuraikan bekalan yang harus ada pada penyeru ke jalan Allah Taala untuk menuju hari pembalasan, (dinyatakan oleh Rasulullah Sallallahu’alaihi Wasallam dengan sabda baginda): 
-Puasalah pada hari yang amat panas demi hari kebangkitan kelak
-Sembahyang 2 raka’at di malam yang gelap demi kelengangan kubur
-Tunaikanlah Haji demi kegigihan melaksanakan hal-hal yang sukar
-Bertuturlah dengan perkataan yang benar dan kuasailah diri dari memperkatakan yang bathil
-Hulurkanlah sedekah dan tunaikan secara senyap-senyap. 
KEEMPAT - Huraian ini juga mengajukan beberapa bahtera penyelamat untuk Para Da’ei Muslim, hendaklah mengenderainya moga-moga mereka sampai ke pantai bahagia di dunia dan di akhirat :  
 -Mengenal Allah Subhanahu Wata’ala dan beriman kepadaNya
 -Beribadah kepada Allah Subhnahu Wata’ala dan cenderung kepadaNya
 -Mengingati Allah Subhanahu Wata’ala
 -Takut kepada Allah Subhanahu Wata’ala
 -Sentiasa bermuraqabah dengan Allah Subhanahu Wata’ala
 -Cinta kasih kepada Allah Taala
 -Ikhlas kepada Allah Subhanahu Wata’ala
 -Redha
 -Mengasihi Rasulullah Sallallahu’alaihi Wasallam
 -Mengasihi para sahabat Rasulullah Sallahu’alaihi Wasallam 
Tujuan asas buku ini dan perbahasan yang terkandung di dalamnya ialah untuk menegaskan bahawa para Da’ei Muslim tidak akan mencapai kejayaan selama mereka belum bersifat “Rabbaniyyin”. Sesungguhnya banyak persoalan penyelewengan, fitnah yang berlaku di dalam kehidupan dan perkembangan dakwah di sana sini. Hal ini adalah pertamanya kerana kecuaian para Da’ei itu sendiri menunaikan hak dan tanggungjawab terhadap diri sendiri. Kesibukan mereka di dalam kerja-kerja penyampaian dakwah telah mengurangkan ‘commitment’ mereka sendiri dan penyertaan mereka dengan kandungan dakwah itu sendiri. Selama belum tercapai interaksi antara Du’at dan Hidayah yang dikembangkan oleh mereka selagi itulah mereka tidak akan dapat menjadi penunjuk dan pembimbing orang lain. Orang yang tidak memiliki sesuatu pasti tidak akan dapat memberikan apa-apa. OIeh sebab itu, hendaklah para Du’at memberi perhatian yang besar kepada proses penggarapan; lebih dari usaha penyampaian. Mereka hendaklah meningkatkan usaha-usaha penjernihan diri sendiri sebagai usaha untuk meningkatkan orang lain. Orang yang mendidik dirinya lebih wajar mendapat penghormatan dari orang yang mendidik manusia lain. 
Sesungguhnya para Du’at Muslim dalam konteks menanggung beban perjuangan untuk                      menegakkan  kebenaran Allah Subhanahu Wata’ala dan menyebarkan panji Allah Subhanahu Wata’ala bagi menegak negara Al Qur’an hendaklah menginsafi hakikat yang fundamental ini. Hal ini telah pun disebut oleh salah seorang pemimpin harakah semasa yang mendapat petunjuk dari Allah Subhanahu Wata’ala. Beliau berpesan:
“Wahai saudara, dirikanlah negara Al Qur’an di dalam hati sanubari saudara, niscaya ia akan terbina pula di tanahair saudara.” 
Akhirnya marilah kita berdoa kepada Allah Subhanahu Wata’ala agar memberi taufiq dalam amalan kita serta menganugerahkan keikhlasan dalam mengerjakannya. Di samping itu kita sentiasa beramal dan istiqamah dalam hidup. Allah Subhanahu Wata’ala berfirman:
وَقُلِ اعْمَلُواْ فَسَيَرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ وَسَتُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا آُنتُمْ تَعْمَلُونَ 
“Katakanlah wahai Muhammad, hendaklah kalian berusaha, nescaya Allah Subhanahu Wata’ala, RasulNya dan orang-orang beriman akan melihat usaha kalian, kelak kalian akan dikembalikan ke alam ghaib dan syahadah lalu Allah Subhahahu Wata’ala menjelaskan kepada kalian apa sebenarnya yang telah kalian usahakan.”. (Surah Al-Taubah: Ayat 105).
-----------------------------------
Alhamdulillah, mudahan kita semua mendapat manfaat dan mengamalkannya serta menyampaikan kepada sahabat lain sebagai penguat daya tahan di atas jalan dakwah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...