8 Mac 2010

Menerang… kurangkan menyerang

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih.

قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ

"Katakanlah: Inilah jalan (agama) ku. Aku dan orang-orang yang mengikutku mengajak (kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata. Maha Suci Allah (S.W.T.), dan aku tidak termasuk orang-orang musyrik". ( Yusuf :108 )

يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ
إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ


“ Hai Rasul, sampaikanlah apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan jika tidak kamu kerjakan (apa yang diperintahkan itu, berarti) kamu tidak menyampaikan amanat-Nya. Allah memelihara kamu dari (gangguan) manusia[430]. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir.” ( S. Al-Maidah : 67 )
[430] Maksudnya: tidak seorang pun yang dapat membunuh Nabi Muhammad s.a.w.

Sabda Rasulullah SAW :
“Sampaikanlah daripadaku walau satu ayat”. بلغوا عنى ولو أية

Tugas umat Islam tidak dapat lari dari tanggungjawab dakwah jika mereka benar-benar mukmin yang mengikut contoh tauladan Rasulullah S.A.W. Menyampaikan risalah Islam kepada semua lapisan masyarakat samada Muslim (yang masih dalam lembah kegelapan) atau non-Muslim perlu diperluaskan dari masa ke semasa. Sebagaimana dakwah itu terdiri daripada da’i, mad’u dan maudhu’ yang memerlukan kepada manhaj, wasilah dan uslub mengikut keadaan masa dan tempat dengan syar.

Perkembangan teknologi sekarang khususnya kemunculan blog dan web yang menjadi pilihan umat untuk menyampaikan dakwah Islam merupakan satu alternatif yang baik bagi membantu mencapai matlamat:
“ Menegakkan agama dan mentadbir urusan dunia dengannya”.
“Sesungguhnya agama (yang diridhai) di sisi Allah hanyalah Islam”.

Oleh itu, kewajipan kita untuk memberikan penerangan dan menyatakan kebenaran berdasarkan bukti dan hujjah yang benar, bernas dan sihat perlu diperkasakan. Bukti dan hujjah itu boleh dikemukakan melalui sumber utama rujukan rasmi kita iaitu Al-Quran dan As-Sunnah; kemudian pendapat para sahabat r.a., salafus soleh rh, alim ulamak, logik akal (mantiq), kajian sejarah, fakta, sains dan sebagainya. Dan semestinya melalui pendekatan yang harmoni selagi berada dalam suasana yang sebegitu.

ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَبِيلِهِ
وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ


“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” ( S. An-Nahl: 125 )

Namun apa yang penting adalah iltizam dan istiqamah para pendakwah memberi kenyataan dan keterangan sebenar kepada masyarakat mengikut taraf akal dan corak kehidupan mereka. Gunakanlah pelbagai alternatif bagi membantu penyebaran Islam ini ke pelusuk dunia dengan mengikut suasana masing-masing.

Sikap menyerang dan mengadu domba hanya akan mengeruhkan keadaan dan meretakkan saf umat. Pandangan serong mad’u dan kurang kepercayaan kepada da’i akan menyebabkan penyampaian risalah dakwah hambar dan mungkin terputus di pertengahan jalan. Walau bagaimanapun, prinsip dan disiplin masih perlu dipelihara mengikut neraca thawabit wa mutaghayyirat.

إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَنْ تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ
“ Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebah tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat; dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian)". (Surah An-Nur ayat 19)
--------------------------------------------
Oleh itu tugas utama lagi pertama bagi kita angkatan pemuda Islam ialah memberi penjelasan kepada orang ramai akan hakikat segala batas agama Islam, menjelaskan kepada mereka itu dengan seberapa terang, sempurna dan jelas tanpa sebarang tambah dan tokok atau kekurangan atau sebarang kesamaran. Tugas seperti ini merupakan sudut teori bagi hakikat fikrah kita.

Di samping itu, kita mestilah mengajak mereka melaksanakan fikrah kita itu serta mendorong mereka demi menyelamatkannya serta membimbing mereka ke arah beramal dengan ajarannya. Sudut ini di namakan sudut amali bagi fikrah perjuangan kita.

Pegangan kita dalam semuanya itu ialah kitab Allah yang tidak pernah diresapi oleh kepalsuan sejak dulu hingga sekarang, dan keduanya ialah sunnah yang benar serta nyata datangnya dari Rasulullah S.A.W. dan juga sejarah perjalanan bersih dari angkatan salaf umat Islam ini.
Kita tidaklah menghendaki di sebalik usaha itu sebarang apa pun jua melainkan keredhaan Tuhan, menunaikan kewajipan dan memimpin umat manusia serta menunjuk jalan kepada orang ramai.” [ Wahai Pemuda: As-Syahid Hassan Al-Banna rh. ]

“Orang-orang yang menyampaikan risalah Tuhannya (Allah) dan takut hanya kepadaNya tidak kepada lainnya, cukuplah Allah sebagai Pengira segala amal dan makhlukNya.” ( Al-Ahzab:39)

Blogger adalah' people connector'

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...