10 Disember 2009

Memahami maksud ayat Surah Al-Baqarah ayat 195

Kesilapan menafsirkan sesuatu ayat al-Quran atau Al-Hadis menyebabkan diri seseorang dibelenggu kesesatan. Dan lebih membahayakan apabila penafsiran tersebut didengari atau dihebahkan kepada khalayak umum. Pemikiran dan pemahaman masyarakat akan terpesong dari konsep sebenar, sepertimana yang dikehendaki oleh syariat Islam itu sendiri apabila berdepan dengan sesuatu masalah atau suasana.
Oleh itu, amat penting untuk seseorang mukmin meneliti terlebih dahulu sesuatu maksud yang dikehendaki oleh syariat dalam menafsirkan sesuatu ayat dari Al-Quran ataupun Al-Hadis. Tidak sekadar hanya melihat kepada maknanya. Walaupun ada usul menyebutkan bahawa "Al-'Ibrah bi 'Umumi al-Lafdzi La bi Khususi al-Sabab"; maka ia perlu digunakan betul pada tempatnya dengan mengambil penelitian dari pelbagai sudut ilmu.
Mari kita membaca dan meneliti maksud ayat Al-Quran dari surah Al-Baqarah ini pada ayat 195. Dalam masa yang sama kita menilai bersama kelebihan orang berjihad pada jalan Allah Taala dan bahaya bagi mereka yang tidak menyertainya. Layari:

Berjuanglah untuk menegakkan agama Allah

Selamat menuntut ilmu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...