18 Ogos 2007

Malunya.......anda bagaimana?

IPOH 21 Dis. – Walaupun baru berusia 11 tahun, Afiqah Ramatullah Khan telah membaca sebanyak 2,200 buah buku termasuk novel yang menjadi teman setianya setiap hari.
Pelajar tahun 5, Sekolah Kebangsaan Raja Perempuan Ipoh itu memberitahu, judul buku-buku tersebut mula dicatatkan sejak tahun 1 dan ini bermakna jumlah buku yang dibacanya mungkin lebih daripada itu.
Setiap hari sudah menjadi rutin baginya menghabiskan satu hingga dua buku setebal antara 70 dan 100 muka surat.
Menurutnya, jumlah tersebut tidak termasuk bacaan ringan seperti buku-buku agama, akhbar dan majalah serta komik untuk kanak-kanak.
Antara buku yang digemarinya ialah buku cerita, fiksyen, bukan fiksyen, ilmiah, sama ada dalam bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris serta tulisan jawi dan rumi.
“Saya kumpulkan judul-judul buku yang telah saya baca dan setakat ini jumlahnya telah mencapai 2,200 buah.
“Saya yakin menjelang tahun depan jumlah buku yang saya baca akan mencapai 3,500 unit,” katanya yang fasih bertutur dalam bahasa Melayu dan Inggeris ketika ditemui selepas diumumkan sebagai Tokoh Pembaca Negeri Perak di sini hari ini.
Kemenangan itu membolehkan Afiqah membawa pulang wang tunai RM400 bersama trofi dan sijil serta baucar buku bernilai RM500 untuk dihadiahkan kepada sekolahnya.
Hadiah Tokoh Pembaca itu disampaikan oleh Pengarah Pelajaran Perak, Datuk Ir. Mohammed Zakaria Mohd. Noor.
“Sebenarnya, saya mula minat membaca buku sejak tadika lagi hasil dorongan ibu bapa sehinggalah sekarang sebuah perpustakaan dapat diwujudkan di rumah,” katanya.
http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=1222&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm
22 Disember 2006
1 Zulhijjah 1427
------------------------------------------------

Ambillah tauladan yang baik dan sesuai dengan profile kita dari laporan berita ini. Umurnya tidak sama dengan kita, bidangnya tidak serupa dengan kita.

1 ulasan:

  1. Macam mana nk membaca kalu dah rajin bjalan, bersiar-siar dan bergerak ke sana ke mari.

    BalasPadam

Salam persaudaraan, mencari kebenaran...